Diversen

radio monte carlo Alfred Birney
Radio Monte Carlo
NUR: 301
Novelle
Hardcover
Uitgeverij De Geus / Singel Uitgeverijen
april 2018
ISBN: 9789044540840
Prijs: € 9,99
Bestellen: kies hier uw boekhandel

Dit is een van de specials van Bookstore Day, 14 april a.s. Sommige titels zijn nieuw en nog nooit eerder verschenen, andere titels zijn speciaal voor deze dag door de auteur gesigneerd, herzien, opnieuw uitgegeven of scherp in prijs verlaagd. Wil je een bepaalde titel, informeer dan bij je boekhandelaar. En kom vroeg naar de winkel. Zo vergroot je je kansen.

reisgids-indonesie De Reisgids Indonesië – Oorlogsplekken 1942-1949
Hans van den Akker, Alfred Birney, Ferry Bounin & Paulien van der Geest, Esther Captain en Wim Manuhutu
Redactie: M.C.A. van Bijnen, Noes Lautier, S.J. van Schuppen
Deze uitgave en de daarbij behorende website zijn tot stand gekomen in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Uitgeverij Open Kaart: 2010
ISBN: 978-90-75437-41-6
300 blz. €29,95.
Bestellen bij o.a. Bol.com en in de reguliere boekhandel.

Deze reisgids, met belangrijke historische informatie en een roadshowverhaal van Alfred Birney, maakt de reiziger letterlijk en figuurlijk wegwijs in de oorlogsjaren van 1942 tot 1949, van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tot aan de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië. Een zoektocht naar de sporen van dit verleden: interneringskampen, begraafplaatsen, musea, monumenten en andere plekken van herinnering. Een gids met historische achtergronden én actuele beschrijvingen en leestips. Een gids die ooggetuigen,
en zeker ook kinderen en kleinkinderen inzicht geeft in de jaren van toen binnen de context van het postkoloniale heden. De Reisgids Indonesië – Oorlogsplekken 1942-1949 is een praktische gids bovendien, die de reiziger ter plekke de weg wijst met informatie over bijvoorbeeld hoe de, soms moeilijk traceerbare, locaties te vinden, over logies en eten en drinken. Fraaie (detail)kaarten helpen daarbij.

doelwit den haag Doelwit Den Haag
Tomas Ross, Anja Sicking, Jill Stolk, Marcel Verreck, Roel Janssen, Alfred Birney, Hans Sahar, Sjaak Bral, Menno Lindeman, Christiaan Weijts, Mohana van den Kroonenberg, Victor Meijer, Kees ’t Hart en Marly van Otterloo
Feuilleton
De Witte Uitgeverij, Leiden 2010
paperback 78 blz
ISBN: 978-94-6107-022-7
Prijs € 12,50
Uitverkocht

Een aantal Haagse auteurs heeft van juni – september een feuilleton geschreven in Weekkrant Den Haag Centraal. Het resultaat is gebundeld onder de titel Doelwit Den Haag en gaat over een aanslagpoging tijdens de tweede Afghanistanconferentie in Den Haag. Het verhaal speelt zich af op tal van plekken in de Hofstad. De bijdrage van Alfred Birney is helaas zonder zijn toestemming van de voltooid verleden tijd omgezet in de door hem gehate onvoltooid tegenwoordige tijd.

aflevering 1 Tomas Ross
aflevering 2 Anja Sicking
aflevering 3 Jill Stolk
aflevering 4 Marcel Verreck
aflevering 5 Roel Janssen
aflevering 6 Alfred Birney
aflevering 7 Hans Sahar
aflevering 8 Sjaak Bral
aflevering 9 Menno Lindeman
aflevering 10 Christiaan Weijts
aflevering 11 Mohana van den Kroonenberg
aflevering 12 Victor Meijer
aflevering 13 Kees ’t Hart
aflevering 14 Marly van Otterloo
aflevering 15 Tomas Ross

alfred-birney-joyce-bloem-matchboox.jpg Alfred Birney & Joyce Bloem
De taart en de kat
Prijs: € 4,95
Uitverkocht

Bij Matchboox vinden matches plaats van schrijvers en illustrators / beeldend kunstenaars. Een Matchboox is een klein, handgemaakt boekje in een lucifersdoosje. Zowel lezers als verzamelaars zijn er dol op en de items worden veelvuldig betwitterd. Alfred Birney vond zijn match in Joyce Bloem, die tien jaar geleden al mooie stukken schreef en illustreerde voor zijn geruchtmakend E-zine Yournael van Cyberney & Co. Alfred Birney schreef het verhaal De taart en de kat. Joyce Bloem verwerkte de tekst knap in kleurige illustraties. De website van Matchboox vermeldt als cadeautip bij “De taart en de kat” het volgende: Voor dromers en spirituele mensen… Een leuke gadget als verjaardagscadeautje, ludiek relatiegeschenk, etc.

alfred birney oost-Indische inkt Alfred Birney
Oost-Indische inkt; 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren
bloemlezing
Uitgeverij Contact
Amsterdam 2009
paperback uitgave 560 blz.
ISBN 9789025432492
Uitverkocht.

Deze controversiële bloemlezing is onderhand een standaardwerk geworden en geeft een nieuw beeld van Indië in de Nederlandse letteren aan de hand van meer dan vijftig schrijvers. Met een uitgelezen selectie van literaire teksten geeft Alfred Birney de geschiedenis weer van de mensen die zijn geboren uit het samengaan van Oost en West: de Indische mensen die Nederlands koloniale verleden, en met name de Indische cultuur, mede gestalte hebben gegeven. Wat deze bloemlezing anders in dit genre maakt, is dat de lezer bij voorkeur de geboden volgorde moet aanhouden, want de fragmenten sluiten als een kettingverhaal op elkaar aan. Wie de bloemlezing zo leest, krijgt een beeld van de geschiedenis van Nederlands-Indië en haar nasleep tot op heden. En volgt die aan de hand van het verhaal van de Mesties, de Indo-Europeaan, de Indische Nederlander, Indische jongens en meisjes, kortom: de Indo. Het verhaal leidt voorlopig naar de schrijvers van de zogenaamde tweede generatie in Nederland, waarmee deze bloemlezing ook de langverwachte aanvulling vormt op wat eerder van Rob Nieuwenhuys verscheen.

Bijdragen van: Jan Huygen van Linschoten (1562?), Willem Ysbrantsz Bontekoe (1587), Francois Valentijn (1666), Willem van Hogendorp (1735), Jacob Gotfried Haafner (1755), Walter Robert van HoÎvell (1812), Multatuli (Eduard Douwes Dekker) (1820), H. de Veer (1829), Jan ten Brink (1834), P.A. Daum (1850), Dé-Lilah (1850?), G. Valette (1853), Adinda (Thérèse Hoven)(1860), Louis Couperus (1863), Victor Ido (Hans van de Wall) 1869), Marie van Zeggelen 1870), Carry van Bruggen (1881), Willem Walraven (1887), Maria Dermout (1888), Arnold Clerx (1897), M.H. Szèkely-Lulofs (1899), E. du Perron (1899), Jo Manders (1900), C. Binnerts (1901), Beb Vuyk (1905), Rob Nieuwenhuys (1908), J.J.Th. Boon (Vincent Mahieu & Tjalie Robinson)(1911), A. Alberts (1911), Hella S. Haasse (1918), Aya Zikken (1919), Margaretha Ferguson (1920), Elviere Spier (1920), Lin Scholte (1921), F. van den Bosch (1922), Wim Walraven jr. (1922), Rudy Kousbroek (1929), R.A. Cornets de Groot (1929), Wies van Groningen (1929), Loes Nobel (1931), Paula Gomes (1932), F. Springer (1932), Helga Ruebsamen (1935), Bouke B. Jagt (1944), Adriaan van Dis (1946), Nicolette Smabers (1948), Ernst Jansz (1948), Alfred Birney (1951), Marion Bloem (1952), Frans Lopulalan (1953), Theodor Holman (1953), Glenn Pennock (1953).

Een groot literair indocompendium. Oost-Indische inkt geeft geen representatief beeld van vierhonderd jaar Indië in de Nederlandse letteren. Maar zo’ n boek wil het ook niet zijn. – Vrij Nederland

Een interessant boekwerk, waarin misschien niet de bloem van de Indische letteren is verzameld, maar waaruit wel in grote lijnen een niet altijd vrolijke geschiedenis van de Indische Nederlander valt af te lezen’ – NRC

Verhalen bijeen te garen over het zichtbare en duidelijke kolonialisme is in de Indische belletrie niet zo moeilijk, maar om verhalen te vinden waarin wordt aangetoond dat ook voor de Indo gold dat “dienstbaarheid zijn bestemming en machteloosheid zijn aard” zou zijn is veel moeilijker. Alfred Birney is daarin geslaagd, en met lof zou ik willen toevoegen. – Trouw

indische leven in nederland Indisch leven in Nederland
Annemarie Cottaar (samenstelling en redactie)
Amsterdam, uitgeverij Meulenhoff, 2006
Paperback, 256 blz, geïllustreerd
Cover Suzan Beijer
Foto omslag / schrijver: HBM / Alfred Birney
ISBN: 90 290 7550 3
Uitverkocht

Indisch leven in Nederland is een bundel met bijdragen van vooraanstaande publicisten die alle op een of andere manier betrokken zijn bij het naoorlogse Indische leven in Nederland. Het boek zit vol uniek fotomateriaal. Geen palmbomen, vulkanen en patriciërswoningen, maar Hollandse bakstenen, tafelkleedjes en aanrechten met verhalen van acht publicisten uit diverse disciplines. Het boek kwam tot stand onder redactie van Annemarie Cottaar, die als historicus verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam. Bijdragen aan het boek komen van Alfred Birney, Jan Blokker, Siem Boon, Adriaan van Dis, Basha Faber, Helga Ruebsamen, Ricci Scheldwacht, Anneloes Timmerije en Hans Vervoort. Tjalie Robinson is postuum ook van de partij.

De auteurs kregen in het afgelopen jaar elk een serie foto’s voorgelegd waaruit zij een keuze mochten maken, om er vervolgens een tekst bij te schrijven. De foto’s zijn afkomstig uit de Indische Collectie van het Historisch Beeldarchief Migranten.

Alfred Birney kreeg tientallen foto’s van Indische mensen met gitaren voorgelegd, haalde er een dozijn uit en schreef een lang verhaal over de rol van de gitaar onder Indo’s, vanaf de tijd in het voormalige Nederlands-Indië via de jaren vijftig en zestig in Nederland tot op heden.

enfants d'asie Enfants d’Asie
Contes, légendes et reportages pour les cultures et la vie quotidienne des enfants d’Asie du Sud-Est
Patrice Amen (dir de la publication)
Milan Presse: 2005
Numéro spécial de Toboggan Magazine, 128 pages
Solidarité Latique
100.000 dessins pour les énfants d’Asie
Order: Solidarité Laïque

Les bénéfices de la vente de ce magazine seront intégralement reversés aux enfants sinistrés de l’Asie du Sud-Est. Avec: Anne de Bouchany, Alice Liège, Judy Sierra et les éditions Gallimard. Claude Clément, Denise Ehrhardt, Jérémie Salinger et les éditions Gründ. Meera Uberoy, V.K. Karthika et les editions Penguins Books India, ainsi que Catherine Lapautre de l’agence Michalle Lapautre. Jania Le Saché des éditions musicales Arb Music. Jaqueline Miller de Jacqueline Miller Agency.

Ainsi que Alfred Birney, Paula Gomes, Albéna Ivanovitch-Lair, Renny Yaniar, Kamala Wijeratne.

writers on writing Writers on Writing
The Art of the Short Story
Maurice A. Lee (ed.)
Praeger Publishers: 2005
Hardcover, 270 pages
ISBN: 0-313-31592-2
Greenwood Publishers

Short stories have enjoyed a long and popular history, with many famous writers attempting the craft at some point or another. Here, Lee assembles a variety of writers who comment on the form itself and its many meanings and manifestations. Concentrating on the features and challenges of the short story, contributors from Amiri Baraka to Richard Ford and Jayne Anne Phillips to Janette Turner Hospital, discuss their own writing, the writing of others, the short story form, gender, politics, and other issues concerning the writing of short fiction. Readers will come away with a fuller understanding and appreciation of the craft of the short story writer.

Taking a populist approach to the subject, Writers on Writing focuses on relaying to readers the truth about short story writing. Writers from around the globe reveal the secrets of the form and their own approaches to it, as well as criticism of other writers and their output. Challenging some of the traditional views of past and current critics about short fiction, they present a new outlook on the short story that speaks to both the short story writer and the short story reader.

Table of Contents:
Acknowledgments
Dedication
Introduction
Preface
The Short Story: Definition
Relationship of Writer to Short Story
Storytelling: The Short Story and Pedagogy
Culture and the Short Story Form
The Short Story and Politics (contribution by Alfred Birney)
The Role of Gender in Short Story Writing
The Short Story: Process of Discovery
The Short Story: Why We Write
The Short Story: Form
The Art of the Short Story
About the Contributors

Wandelaar onder de palmen
Opstellen over koloniale en postkoloniale literatuur en cultuur
Michiel van Kempen, Piet Verkruijsse en Adrienne Zuiderweg (red.)
Leiden, KITLV: 2004
Paperback, xvi + 608 bladzijden
Omslag: Creja ontwerpen
ISBN 90 6718 241 9
Niet meer leverbaar

Deze bundel bevat 47 artikelen die samen een fraaie staalkaart verschaffen van de breedte, diepgang en veelzijdigheid van de studie van de Nederlandstalige koloniale en postkoloniale literatuur. Er is aandacht voor reizigers, zendelingen en courantiers uit vroeger dagen, maar ook voor Indische schrijvers als Tjalie Robinson en Maria Dermoût, voor de grote vier van de Antillen Cola Debrot, Frank Martinus Arion, Boeli van Leeuwen en Tip Marugg, voor spraakmakende auteurs uit Suriname als Bea Vianen en Clark Accord en succesvolle jonge Marokkaans-Nederlandse schrijvers als Hafid Bouazza en Abdelkader Benali. Vrijwel alle belangrijke literatuurwetenschappers op dit vakgebied hebben aan de bundel bijgedragen met stukken die toegankelijk geschreven zijn voor een breed publiek van vakgenoten en belangstellenden.

Alfred Biney schreef speciaal voor deze bundel het essay Indisch Dictaat. Over Dé-Lilah en Multatuli en Jan ten Brink.

Dertig Jaar Studie Nederlands in Indonesië /
Tiga Puluh Tahun Studi Belanda di Indonesia

Yati Suhardi, Munif Yusuf, Kees Groeneboer (redactie)
Fakultas Sastra – Universitas Indonesia
Depok, 2001
Desain kover: Mursidah
Percetakan: Desa Putera Jakarta
ISBN: 979-8184-60-2

Dit tweetalige boek (Nederlands / Indonesisch) kwam tot stand naar aanleiding van een conferentie gehouden aan de Universitas Indonesia in oktober 2000 wegens de viering van 30 jaar studie Nederlands in Indonesië. Kees Groeneboer, hoofd van de Fakultas Sastra, de Faculteit Letteren, voerde het idee uit om de bijdragen van alle deelnemers aan de conferentie in een kloeke tweetalige bundel te publiceren. Het boek valt uiteen in vier delen: 1. Taal en cultuur der Nederlanden / Bahasa dan Kebudayaan Belanda; 2. Koloniale Literatuur / Sastra Kolonial; 3. Geschiedenis / Sejarah; 4. Nederlands als Bronnentaal / Bahasa Belanda Sumber .

Onder deel 2. werd opgenomen van Alfred Birney zijn verhaal Zonder gezicht, in een vertaling van Ingrid Bernard onder de titel Sosok Tak Berwajah. Van het verhaal bestaat overigens een tweede vertaling onder de titel Tanpa Wajah van Widjajanti Dharmowijono, de vertaalster van Vogels rond een vrouw en De onschuld van een vis. Het origineel staat afgedrukt in de bundel Vertrouwd en vreemd.

Vertrouwd en vreemd
Esther Captain, Marieke Hellevoort en Marian van der Klein (redactie)
Hilversum, uitgeverij Verloren, 2000
Paperback, 280 blz, geïllustreerd
Cover Het Lab Arnhem, Josee Langen
Foto omslag: familiebezit Esther Captain
ISBN 90 6550 6225
Uitverkocht

Dit boek verscheen als deel 12 in de serie Tipje van de Sluier en is een uitgave van de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis (VVG).

Speciaal voor deze bijzondere uitgave, waaraan tal van publicisten meewerkten, componeerde Alfred Birney een verhaal rond zijn grootmoeder, getiteld Zonder gezicht.

Nederland, Indië en Indonesië zijn door de geschiedenis intens met elkaar verbonden. De mensen in het moederland en de kolonie waren elkaar vertrouwd en vreemd tegelijk. Ze ontmoetten elkaar zowel hier als daar: in studentenverenigingen, in het verzet, op de pasar, op school, in de kampong, in brieven, op de plantages, in de fabriek, in huis, in bed, in contractpensions, et cetera… In deze bundel laat een keur aan schrijvers, wetenschappers en journalisten hun licht schijnen over de ontmoetingen tussen mannen en vrouwen, ‘bruinen en blanken’, armen en rijken. In de toegevoegde foto-galerij brengen uiteenlopende publicisten hun eigen tempo doeloe onder woorden.